Daisy's Yellow Pepper

Hoe je als mama stress weerbaarder wordt

Bij het beeld van gestresste moeders hebben we gelijk een stereotype beeld. Het huis is een grote rommel, de kleintje(s) huilen, een onverschillige partner observeert de chaos en de keuken is ontploft met de verschillende maaltijden die worden bereid. Hoewel je het één en ander wellicht herkent, is het verhaal van stress gecompliceerder en genuanceerder dan je misschien zou denken.

Eisen versus hulpbronnen

De eisen van het moederschap zijn constant, het lijkt eerder op een marathon dan een sprint: het zorgen voor je kindje(s), met het huishouden ben je altijd wel bezig, de relatie met je partner is veranderd en heeft meer aandacht nodig, de behoefte aan tijd en zorgen voor jezelf is ook aanwezig, je hebt ook nog familie en vrienden waar je mee wil afspreken en als je werkt of je maakt de transitie naar fulltime moederschap of vrijwilligerswerk bijvoorbeeld dan wil je dat allemaal goed doen. Naast alle toegenomen eisen, zijn de hulpbronnen die je nodig hebt om dit alles mogelijk te maken waarschijnlijk gelijk gebleven.

Hyperalertheid

Daarnaast verandert jouw brein wanneer je zwanger bent waardoor je last krijgt van een mama brein. Één van deze veranderingen is de hyperalertheid die ervoor zorgt dat jij bewust bent van alle gevaren, je daar zorgen om maakt, zodat jouw hulpeloze baby kan overleven. Het is een verandering waar je een betere mama van wordt, mede omdat je jouw behoeften opzij zet en die van jouw kleintje(s) altijd eerst beantwoordt. Maar wanneer je geen grip krijgt op de hyperalertheid en de behoeften van iedereen belangrijk blijven die van jouw dan verandert de stress in chronische stress.

Interne stress

Van de bovenstaande toegenomen eisen word je al moe als je ze leest. Maar dit zijn slechts de stressoren die we duidelijk ervaren en dus extern zijn. Deze kunnen we vaak maar tot op zekere hoogte beïnvloeden. Over de interne stress hoor je véél minder. Terwijl je als – nieuwe – mama zeer waarschijnlijk ook stress hebt vanuit je lichaam (je mama brein is daar één van). Vitamine en mineralen tekorten zijn een veelvoorkomend bron van interne stress aangezien het maken van een mens nogal een voedingsstof intensief proces is. Wanneer je griep hebt, een pijnlijk plek in je lichaam, darmen hebt die van slag zijn, ervaart je lijf stress. Aangezien stress het belangrijkste hormonale proces is wat voorrang krijgt op de andere hormonale processen in je lichaam dan kun je je misschien voorstellen waarom over stress wordt gesproken in de context van roofbouw.

Stress weerbaarheid

En hoewel de interne stress ‘ver van je bed’ lijkt, is het iets wat je wel degelijk in handen hebt. Met het verminderen van interne stress vergroot je jouw stress weerbaarheid. Dit is het beter kunnen omgaan – fysiek en mentaal – met de de flexibiliteit die van jouw als moeder verwacht wordt. Het omgaan met slaaptekort, kleintje(s) die ziek zijn of vallen, driftbuien hebben of weigeren door iets of iemand anders dan mama getroost te worden. En wanneer je denkt ze door te hebben dan begint de volgende fase.

Luister nu

Als je behoefte hebt aan het vergroten van jouw stress weerbaarheid dan nodig ik je uit om te luisteren naar de stappen die je kunt nemen in de onderstaande podcast. Dit zijn zeer preventieve stappen die je kunt nemen om jouw interne stress te verminderen:

02:40 een brede definitie van wat stress nou eigenlijk is uit het boek The Upside Of Stress
06:00 wat doet chronische stress met het lichaam?
10:12 wat houdt stress weerbaarheid precies in en waarom het belangrijk is om deze tijdig te ontwikkelen
12:34 hoe je zenuwstelsel bij je herstel te betrekken en op een simpele manier stap 1 te zetten in het vergroten van je weerbaarheid. Zie Heartmath en Heart Rate Variability app.
18:25 jouw hormonale gezondheid verbetert alleen als je de chronische stress aanpakt, deze voedingsadviezen zijn heel effectief