Daisy's Yellow Pepper

De waarheid over jouw mama brein en 7 stappen om het te fiksen

Tijdens de zwangerschap is het welbekend dat je een vergeetachtige leeghoofd kunt worden, ook wel bekend als zwangerschapsdementie, placenta brein of pap hersenen. Problemen met een postnatale brein of mama brein is ook een veelvoorkomende klacht. Je voelt je minder competent, een beetje suf, verward en alsof je geen controle hebt.

Geef je hormonen de schuld

De veranderingen die je brein meemaakt tijdens je zwangerschap zijn net zo levensveranderend als puberteit en menopauze. Tijdens deze fasen word je brein ook overladen met hormonen op een vergelijkbare manier als tijdens je zwangerschap. Welke hormonen precies verantwoordelijk zijn voor je mama brein is iets waar nog geen uitsluitsel over is als je naar de onderzoeken kijkt. Maar het is wel duidelijk dat de verandering veroorzaakt wordt door je hormonen.

Groei je hersenen

Ons brein is zo’n complex en fascinerend orgaan. Wanneer je meer leert over hoe het werkt, wil je waarschijnlijk alleen maar nog meer weten. De complexiteit vind je terug in de stappen die je moet nemen om ervoor te zorgen dat zij kan opbloeien. In de laatste paar decennia zijn wetenschappers erachter gekomen dat we niet veroordeeld zijn tot een vooraf vastgesteld aantal hersencellen. Onze intelligentie en capaciteit om te leren is aan verandering onderhevig. En ook wanneer we ouder worden hebben we de mogelijkheid om onze hersenen alert en scherp te houden – ook als mama’s!

Luister nu

Geloof het of niet, jouw hersenen worden beter nu je mama bent. Naar schatting duurt het krimpen van je hersenen 6 maanden tot 2 jaar na de bevalling. In de podcast vertel ik je welke simpele stappen samen te voegen, zodat jij je mama brein kan verrijken en genieten van de voordelen die dit nieuwe afgesteld stel hersenen je biedt. Waar ga je meer over horen:

02:03 hoe ik het hebben van een mama brein heb ervaren
03:12 wat het onderzoek naar een postnatale brein laat zien
06:18 de belangrijkste reden waarom je mama brein alleen maar erger lijkt te worden in plaats van beter
09:31 misschien denk je aan je hersens als een orgaan wat niet kan verbeteren, maar dat is echt onterecht!
12:16 vanaf dit punt noem ik dé factoren die van invloed zijn op het verbeteren van je mama brein