Daisy's Yellow Pepper

Wat te doen als je het prikkelbare darm syndroom (PDS) hebt

Één van mijn vroegste herinneringen zijn de verschrikkelijke buikkrampen die me heel regelmatig parten speelden. De keren dat ik op de EHBO belandde, wisten ze geen raad met me. Galstenen, nierstenen, blinde darm ontsteking, ontstoken dikke darm, prikkelbare darm syndroom…er werd van alles geroepen waar het aan zou kunnen liggen. Maar er werd nooit wat gevonden.

Een beetje buikpijn

Al snel kwam ik erachter dat de huisarts me helaas niet verder zou kunnen helpen. Jammer genoeg was er ook geen begrip voor de verstrekkende gevolgen die mijn klachten hadden op mijn leven. Dat klinkt dramatisch, maar wanneer je zo lang last hebt van je darmen dan heb je ervaren dat het niet even ‘een beetje buikpijn’ is. De pijn kan soms zo intens zijn dat je helemaal niks kan. En het kan ook zodanig aanhoudend zijn dat je zelfs een langere tijd niks kan.

Bron van ellende

Ik wist toen ik een tiener was niet dat mijn slechte huid niet erfelijk was, maar dat mijn acne direct verband hield met de toestand van mijn darmen. Dat de seizoensveranderingen altijd zo heftig waren voor mij dat ik er bijna depressief van werd, leek toen een op zichzelf staand verschijnsel. Net als de slechte trek die me helemaal kon overnemen, het gebrek aan concentratie wanneer ik moest leren, de constante vermoeidheid en vervelende premenstruele (PMS) klachten.

Prikkelbare darm syndroom laait op

Wat ik vaak zie in de praktijk is dat moeders met vergelijkbare (chronische) klachten, na de zwangerschap ervaren dat hun stappenplan niet langer werkt. Iets in de darmen is zodanig anders dat de aanpassingen in eten, bewegen, slapen of andere levensstijl veranderingen die vroeger de boel kalmeerden niet meer helpen. En dan begint er langzaamaan wat paniek te ontstaan. Waarom de klachten dan oplaaien na de bevalling heeft vele redenen. Stress speelt een grote rol. Maar ook het feit dat de darmen plaats hebben moeten maken voor een baby. Wanneer je darmen weer terug zijn op hun plek lijken de klachten te verergeren.

Darm puzzel oplossen

Hoewel je soms het idee krijgt dat er niks aan te doen is, wil ik je vertellen dat er wel degelijk hoop is. Dat heb ik zelf mogen ervaren en met alle kennis die ik heb ik ook anderen kunnen helpen. Ik geef eerlijk toe dat hoewel mijn darm niet meer prikkelt, het wel een plek blijft waar ik het gevoeligst ben. Als je merkt dat je het niet meer weet wat te doen met je rommelige buik luister dan naar de podcast. Dit is wat er ter sprake komt:

02:06 je loopt weg met de diagnose van een ‘prikkelbare darm’ en nu…?

03:44 een prikkelbare darm begint met het laten van een aantal voedingsmiddelen en dat lijstje breidt zich alleen maar verder uit

04:41 wat zijn de symptomen van een prikkelbare darm?

08:19 wanneer wordt geroepen dat je een prikkelbare darm hebt, begint je zoektocht pas en hoe het zit met een ‘leaky gut’ 

15:16 hoe belangrijk je darmen zijn voor je gezondheid én hormonale balans

22:32 volg altijd een behandeling op maat, de darm omgeving is complex en als zij prikkelt heeft ze niks aan algemeen advies