Daisy's Yellow Pepper

Postpartum hormonen, waarom je na negen maanden nog niet bent hersteld

De ‘negen maanden op en negen maanden af’-regel geldt voor heel veel mama’s niet. Het is zo’n eenvoudige houvast waar je enorm naar uit kan kijken. En wanneer je negen maanden na de bevalling je niet aanzienlijk beter voelt en misschien zelfs slechter, is er dan wat mis met je? Het lijkt dan een eeuwigheid te duren, voordat je weer het gevoel hebt dat je weer jezelf bent. Zeker als je de maanden zwangerschap erbij meerekent. En helaas krijg je dan te weinig geruststellende woorden te horen dat gezien jouw omstandigheden het niet gek is dat je nog rondloopt met allerlei klachten.

Hoe lang duurt postpartum?

Er komst steeds meer aandacht voor het vierde trimester, de eerste zes weken na de bevalling. En dat is enorm fijn! Helaas komt dat met de verwachting dat je ook na die periode weer zoals voorheen de draad kan oppakken en je weer goed zou moeten voelen. Maar vaak is dan je adrenaline-high uitgewerkt en hakt de slaaptekort er goed in. Je moet weer van alles, terwijl je echt heel moe bent. En je hoort misschien vaker dan je lief is dat je zo hormonaal bent. Postpartum ben je niet een paar weken na de bevalling en ook niet negen maanden af, maar dit kan jaren duren!

Herstellen van postnatale klachten

Dat het zo lang kan duren, daar schrik je misschien van. Maar als je erbij stilstaat dat je een levend wezen hebt gemaakt en daarna in een soort achtbaan bent gegooid waarbij je klokje rond hebt gezorgd voor één of meerdere kleintjes, terwijl je nog allerlei andere verantwoordelijkheden had – vaak zonder veel hulp – dan is het wat logischer. Het grootste probleem is dat we als moeders tijd nodig hebben om alleen maar te beseffen dat het gezien onze omstandigheden niet gek is dat we ons niet optimaal voelen.

Horror-monen!

Hormonen, oftewel boodschappers in je lichaam, hebben op alle delen van je functioneren een effect. En dat uit zich niet alleen in de maandelijkse (soms twee wekelijkse) klachten van stemmingswisselingen, krampen, hoofdpijnen ed. Als vrouwen zijn we hele complexe hormonale wezens, met de zwangerschap als een soort ultieme uiting daarvan. De stressvolle situatie waar we in terecht komen eenmaal bevallen en vaak jaren in blijven, is het recept voor de hele specifieke hormonale disbalansen die we ervaren postpartum. En als je bedenkt dat hormonen je gedrag, stemming, denkvermogen en je fysieke gezondheid beïnvloeden dan snap je waarom zorgen voor je hormonen zo’n belangrijke sleutel is voor je gezondheid.

Luister nu

Hoe het dan zit met al die hormonen postpartum en hoe ze je zo kunnen ontregelen, leg ik uit in de podcast:

02:45 wat is er aan de hand postpartum?

05:38 jouw gezondheid bekijken met een hormonale bril op

08:30 de belangrijke rol die voor oxytocine is weggelegd

10:05 hoe je schildklierhormonen na een bevalling voor veel klachten kunnen zorgen, daar heb ik ook een aparte podcast over opgenomen

12:00 de gevolgen voor je cyclus en dan met name oestrogeen en progesteron

15:00 complexiteit van de cyclische beweging

17:00 als je dit herkent dan is de ‘Online Postpartum Checkup‘ speciaal voor jou gemaakt. Dat is mijn 4weeks online programma, speciaal voor moeders die hun hormoonbalans willen herstellen