Daisy's Yellow Pepper

Houd jouw trage schildklier in de gaten na de zwangerschap

Veel klachten die we ‘normaal’ zijn gaan vinden bij mama’s na de bevalling lijken ontzettend veel op problemen met een trage schildklier. Want wanneer je tegen een hulpverlener zegt dat je minder scherp bent, heel vermoeid blijft, de zwangerschapskilo’s maar niet kunt kwijt raken en je haar met bossen uitvalt dan krijg je vaak een reactie van medeleven en dat het er een beetje hoort bij het – nieuw – moederschap. Maar al deze klachten zijn heel typerend voor een schildklier wat te traag werkt.

Trage schildklier uitgelokt door de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap wordt er nogal wat gevraagd van jouw schildklier. Deze sleutel in jouw hormonale samenspel zorgt ervoor dat een zwangerschap in stand wordt gehouden. En als er afwijkingen zijn van de schildklier kunnen er allerlei problemen ontstaan, voor jouw gezondheid en die van jouw groeiende baby. Vaak is het ontwikkelen van een trage schildklier een langzaam proces wat versneld wordt na de bevalling. Er bestaat zelfs een bewezen verband tussen het krijgen van een postpartum depressie en een schildklier wat niet goed functioneert!

Wat doet mijn schildklier?

Vaak kunnen we niet precies zeggen wat de schildklier doet, maar weten we wel van haar bestaan af. Zij zit in de hals, onder je stembanden. Wanneer je een gezonde schildklier hebt, merk je dat aan voldoende energie, je kunt je lichaam goed warm houden, je blijft makkelijk op gezond gewicht, je bent opgewekt en hebt een aanwezig libido. Ik denk dat de meeste mama’s zich hier niet in herkennen. Wat absoluut een reden is om je schildklier grondig te onderzoeken en goed te voeden. Als vrouw heb je namelijk 5x meer kans op een schildklier afwijking dan een man. En na de bevalling ontwikkelt 10% van de vrouwen binnen een jaar een (ernstige) schildklier afwijking.

Te vaak gemist

Helaas komt het te vaak voor dat vrouwen alle klachten hebben van een te trage schildklier, maar dat komt niet uit het bloed onderzoek vanuit de huisarts. Hierdoor loop je dan weg met het idee dat er niets aan de hand is, terwijl je toch duidelijk een waslijst aan gezondheidsproblemen hebt. Je gaat dan door je schildklier veroorzaakte somberheid proberen op te lossen met een psycholoog en de bossen haar die uitvallen met kostbare haarverzorging. En hoe langer je hiermee rondloopt hoe groter de disbalans natuurlijk die zich daarna ontwikkelt tot een hele vervelende overgang.

Luister nu

Als je na het lezen hiervan denkt dat er meer aan de hand is met jouw schildklier dan kun je nu luisteren naar de podcast:

02:25 het belang van jouw schildklier voor, tijdens én na de zwangerschap en hoe een gezonde schildklier werkt
05:41 waarom veel van de mama’s bij mij in de praktijk die bij de huisarts zijn geweest vaak te horen krijgen dat er niks mis is met hun schildklier
09:18 bij veel mama’s uit een hormonale disbalans zich in meerdere (hormonale) systemen die niet optimaal functioneren
13:00 je kunt zelf thuis een indicatie krijgen of je een te trage schildklier functie hebt met een zelftest en/of je hieronder op het contactformulier opgeven voor het deel van de Hormoon Checkup wat gaat over een te trage schildklier functie
18:50 beetje technisch, maar het is goed om te weten welke bloedwaardes relevant zijn als je het functioneren van jouw schildklier goed wil testen
21:58 belangrijke voedingsstoffen om jouw trager wordende schildklier mee te voeden
26:20 lid worden van de besloten Facebook groep kan hier